kopasz férfi
Dave Haygarth Flickr
Kopaszodás, na de miért?

A férfias kopaszodás a hajhullás legelterjedtebb formája.

A hormonális és öröklött okok közt nem csak az androgén hormonok túltengése szerepel, hanem például nők esetén kopaszodás tapasztalható szülés után, változó korban az ösztrogénhiány következményeként, terhesség, szoptatás ideje alatt (a terhesség, illetve a szoptatás ideje alatt az anyukák 75%-a tapasztal hajhullást, ami természetesen hormonális okokra vezethetők vissza).

A nőket érintő kopaszodás leggyakoribb formája a területileg szétszórt hajhullás, amely a fent említett esetekben tapasztalható. Előfordul azonban foltokban való kopaszodás is, amelynek háterrében általában valamilyen bakteriális fertőzési góc áll. Ilyenkor (ha egyébként más tünet nem tapasztalható) alapos kivizsgálás után, miután felderítettük a góc helyét (pl. gyulladt fog) és kezelik azt, a haj magától visszanő.

A kopaszodás elsődleges oka viszont a férfi nemi hormonokra -androgének- való fokozottabb érzékenység a fejbőr bizonyos részein, ami ráadásul öröklődik, halmozódik. A tesztoszteronból képződő DHT hormon tehát kedvezőtlenül hat a hajas fejbőrre. Ezek a hormonok a hajhagymák tápanyagellátását blokkolják, ezzel mintegy elfojtva a hagymát. Ennek egyenes következménye, hogy új hajszálak nem képződnek, megindul a kopaszodás.

A hajhullást okozhatják betegségek (pl. fogbetegségek, májbetegségek, hosszan tartó lázas állapot, légúti megbetegedések, vérszegénység, alkoholizmus) -tipikusan foltos hajhullást okoznak- és ásványi anyag hiánya is. Emellett természetesen ide sorolható a környezeti hatások, fizikai és lelki stressz (ez megnyilvánulhat csalódottság, kiégedtség, kifáradás és számos más fomában is) okozta hajhullás is.

A táplálkozási szokásaink is nagymértékben befolyásolják a hajunk állapotát. Csak hogy néhány példát említsünk, a vitaminhiány, az alultápláltság, a túlzásba vitt diéta, a biotin-hiány mind fénytelen, egészségtelen hajkoronát eredményez. Ezért érdemes odafigyelnünk arra, hogy a megfelelő vitaminokból megfelelő mennyiségben fogyasszunk (pl. C-vitamin, B-vitamin, biotin, E-vitamin stb.). A sárgarépa, sütőtök, citrusfélék, olajos magvak is hozzájárulnak ez egészséges hajkoronához.paradicsom
epSps.de Flickr
répa
Sister72 FlickrMinden jog fenntartva. 2009-2010 Kopaszodas.hu - Kapcsolat: info@kopaszodas.hu